سنجش میزان CO2:
دیاکسید کربن در محلولهای آبی به صورت آزاد یا به شکل یونهایکربناتی یا بیکربناتی وجود دارد. وجود اینگاز درآب میتواند ناشی از حل شدنموجود در هواو یا تجزیه مواد آلی موجود در آب باشد، با وجودیکه مقدارموجود در هواکمتر از حدود (چهار صدم درصد )40/0%است، ولی این مقدار در آبهای سطحی در مقایسه بااکسیژن محلول قابل توجه بوده و به 10ppm میرسد. درآب چاهها این مقدار تا حد 100ppm میرسد.. تأثیرمحلول در آبدر تأسیسات صنعتیخورندگی یکی از تأثیرات مهممحلول در آباست،درآب تبدیل به اسید کربنیک میشود که ترکیبی خورنده است. مخصوصاً در PHهای پایینعلاوه بر اینکه اسید کربنیک خورنده تولید میشود، خاصیت خورندگیاکسیژن هم بالا میرود. از اینروست که بایدموجود در آبخارج شود.
در جوشآورها ، خورندگی ناشی ازاغلب در مسیربخار داغ و خطآبمقطر برگشتی دیده میشود و اینناشی ازتجزیهکربناتها و بیکربناتها در شرایطداخلی جوشآورها میباشد. هیدروکسید سدیم ، محصول جانبی این واکنشها میباشد. خورندگی بخار آب داغ و آب مقطر برگشتی اغلب در جوشآورهایی که آب مصرف شده در آنهادارای قلیائیت متیل اورانژ بالایی هستند بیشتر دیده میشود.
در این نوعجوشآورها مقدار تقریبیدر بخار داغرا میتوان با ضربقلیائیتمتیل اورانژ آب تغذیه به جوشآورها عدد )هفت دهم)7/0 بدست آورد و این بمعنی تجزیه 80% کربنات سدیممیباشد. یعنی اگر قلیائیت متیلاورانژ آب تغذیه به جوشآورها 100ppm باشد باید انتظار داشت که مقداردر بخار داغ 79ppm باشد که این مقداربشدت خورندهاست.
محلول های مورد نیاز:
فنل فتالین
کربنات سدیم
نمونه
عوامل مداخله کننده:
وجود اسیدهایمعدنی ،فلزاتسنگین و مقدار زیاد مواد محلول در آباز عوامل مؤثر در اندازه گیری و نتایج هستند. طریقه نمونه برداریهم ازعوامل مهم محسوب میشود.
روش اندازه گیری:
روشتیتراسیون مستقیم در محدوده 100ppm قابل استفاده است. در این روشآزاد با محلولکربنات سدیم و یا یک محلول قلیایی دیگرترکیب و تولید بیکربنات خواهد کرد. پس از ترکیب کلیه، بیکربناتاضافی در محیط باقی خواهد ماند. در این شرایط که PH برابر 3/8است. رنگ صورتیشناساگرفنل فتالینظاهر خواهد شد.اگربلافاصله بعد از اضافه کردن معرف به ظرف حاوی نمونه آب ، رنگ قرمز ظاهر شود میتواننتیجه گرفت کهدر نمونه وجودندارد. اما اگر نمونه بیرنگ ماند، با کربنات سدیم تیتر میشود تا رنگ صورتی باپایداری 30 ثانیه حاصل شود